ERNÆRING


Råd om mat til barn - 

Hentet fra helsedirektoratet 

Fra ettårsalder går barnet gradvis over fra spedbarnsmat til samme mat og måltidsmønster som resten av familien. Kostholdet bør settes sammen av grove kornprodukter (grovbrød og grove, usøtede kornblandinger), grønnsaker og frukt, magre meieriprodukter (lettvarianter av melk, ost, yoghurt og margarin), fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og litt nøtter.

Barn er avhengige av jevn tilførsel av energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg. De har et stort behov for næringsstoffer i forhold til sin egen vekt. Fordi den totale mengden mat de spiser er relativt liten, er det liten plass til mat og drikke som ikke gir dem næringen de trenger. Fysisk aktivitet er også viktig for barns utvikling og helse.

Tre brød- eller kornmåltider per dag, ett middagsmåltid, og et par mellommåltider, for eksempel bestående av frukt og grønnsaker pluss tran eller annet vitamin D-tilskudd, vil gi barn det de trenger av næringsstoffer og samtidig bidra til å forebygge overvekt.

Det er viktig å være klar over at friske barn regulerer sitt eget matinntak i perioder, etter hva de trenger. Det kan derfor være vanskelig å sette opp en standard for hvor mye barn skal spise til hvert måltid. Den beste måten er å følge med på om barnet øker normalt i vekt og har god helsetilstand. Fokus bør være hva som er sunt for kroppen å spise, og at man skal ha en frisk og sterk kropp.

Tips om mat

  • Ulik mat gir ulike næringsstoffer. Hvis barna får variert mat, kan vi være tryggere på at de får i seg nok av alle næringsstoffene de trenger.

  • Eksperimenter med bruk av krydder og krydderurter i matlaging for å utvikle barnas smakssans.

  • Grovt brød er den viktigste kilden til fiber i kosten. Bruk derfor grove brødtyper og knekkebrød.

  • Lag gjerne kornblandingen selv. Bruk solsikkefrø, linfrø, rosiner, nøtter/mandler og fersk eller tørket frukt for å gjøre kornblandingen mer spennende.

  • Sett fram oppkuttet frukt og grønnsaker til måltidene. Barn spiser mer frukt og grønnsaker når de er kuttet opp. Litt gulrot eller andre rå grønnsaker er fint å gi barn som gir uttrykk for sult mellom måltidene. Velg helst ferske grønnsaker og frisk frukt, men frosne varer er også greit siden næringsinnholdet er mer eller mindre det samme.

  • Syltede produkter og produkter i lake inneholder en del sukker og salt, og bør ikke brukes for ofte.

  • Ha minst ett fiskepålegg på bordet hver dag.

  • Velg de rene og magre kjøttproduktene, de inneholder mindre mettet fett.

  • Belgfrukter som bønner, erter og linser er svært næringsrike og kan erstatte fisk eller kjøtt i både kalde og varme retter.

  • Velg plantemargarin på brødskiva. Se etter Nøkkelhullet ved valg av margarin. Bruk flytende margarin og/eller nøytrale oljer av raps, solsikke, soya eller mais til matlaging. Olivenolje har mer smak enn de nøytrale oljene.

  • Nøtter er proteinrike og inneholder det sunne fettet. De bidrar også med kostfiber, antioksidanter og andre næringsstoffer. Husk! Allergi mot nøtter og peanøtter er ikke uvanlig blant barn.

  • Søt mat, slik som is, kjeks, boller, kaker og godteri, bør som hovedregel unngås.

GodStart Matglede
Alle rettigheter forbeholdt 2017
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang